Ordblindhed kommer ikke i 'one size'
Kristian Bjerre er – ifølge eget udsagn – så ordblind, at selv ikke den røde kategori i testskalaen kan beskrive det. Alligevel læser han i dag på universitetet. Og det kan han blandt andet takke en klog beslutning lige før folkeskolens prøver for.
"Altså, jeg kan overhovedet ikke læse," fortæller Kristian Bjerre og placerer uopfordret sig selv på farveskalaen fra Ordblindetesten: "Jeg er i det røde felt, i bunden. Og der burde faktisk være sådan et lille sort felt – dér er jeg. Kategorien eksisterer ikke endnu, men det kommer den til," påstår han med smilende overbevisning. "Og fordi jeg er så ordblind, som jeg er, så måtte jeg tage et valg som meget ung: At hvis jeg ville noget med mit liv, så skulle jeg gøre noget ved min ordblindhed." Det er han lykkedes så godt med, at han i dag studerer psykologi på Syddansk Universitet.
Væk fra den sikre tabervej
Som så mange andre ordblinde kan Kristian se tilbage på en skoletid med utallige forsøg på at 'kurere' eller begrænse hans ordblindhed: "Jeg havde været på forskellige kurser, jeg havde været på taleinstituttet på et lynkursus, og de var virkelig dygtige, men det hjalp mig ikke. Så jeg måtte simpelthen tage en beslutning om: Hvad gør jeg nu? Hvis jeg bliver ved med at spille efter de andres præmisser – fordi de har en naturlig evne til at læse og stave – så er jeg en helt sikker taber. Og der er jo en vinder/taber-kultur, for det handler jo om den dér karakter. Og så valgte jeg at sige: Jeg bliver nødt til at tage to år på efterskole, og så bliver jeg den bedste til de teknologiske hjælpemidler. Jeg frasiger mig simpelthen at lære at læse og stave," fortæller han. På efterskolen blev han superbruger af CD-ORD og Dictus, og dén strategi førte ham sikkert igennem HF-uddannelsen: "Du opnår jo det, der er vigtigst: at du får viden."
Fandt sin egen strategi
Og det er dér, han står i dag: Han dikterer til sin Mac, når han vil skrive, og får al tekst læst op digitalt på computeren. Det har selvfølgelig sine ulemper ikke at kunne læse og skrive traditionelt: Når underviseren slår sigende ud med armen i retning af sin tæt beskrevne PowerPoint. Når pensum skal findes på en af bibliotekets uoverskueligt mange hylder. Eller når man skal diktere hele sin skriftlige eksamen i enrum og på tid. "Jeg fik faktisk dispensation til min første eksamen, for selv de søde eksamensvagter kunne se: Jeg kunne ikke diktere et eneste psykologisk begreb! Men i dag genkender computeren ord som Freud, Erikson og interpersonelle relationer. Den har fået et større ordforråd, og det går stærkt," fortæller Kristian.
Jeg kan nå at lytte langt mere, end andre folk kan nå at læse – jeg har jo trænet mit øre til at høre den maksimale hastighed, så jeg kører jo bare derudad, hvis det er på dansk. Hvis det er på engelsk, og med engelske fagord, skruer jeg lige lidt ned.
Kristian Bjerre
Udfordringer vendt til kompetencer
Til gengæld giver strategierne ham så andre kompetencer: Diktering gør ham fx god til at sætte sine tanker i struktur og formulere dem hurtigt, tydeligt og præcist - en evne, som han trækker på, når han skal fremlægge for sit hold og i sit arbejde som underviser, foredragsholder og rollemodel for ordblinde børn i regi af Kompetencecenter for Ordblinde. "Og jeg kan nå at lytte langt mere, end andre folk kan nå at læse – jeg har jo trænet mit øre til at høre den maksimale hastighed, så jeg kører jo bare derudad, hvis det er på dansk. Hvis det er på engelsk, og med engelske fagord, skruer jeg lige lidt ned," fortæller han.
Se den enkeltes behov
Men det er ikke kun teknologien, der har gjort en forskel. Kristian stiller sig gerne i front for en 'revolution', hvor man begynder at kigge mere på det enkelte menneskes kompetencer end på karaktererne. Og selv om Ordblindetesten endnu mangler et sort felt, er den et første skridt på vejen: "Før kiggede man bare på: Er du ordblind eller ikke ordblind? Der kiggede man slet ikke på, hvor ordblind man egentlig er - for det gør faktisk en stor forskel", fortæller han: "Grunden til at én som mig, der er så ordblind og i universitetsmæssig sammenhæng så dårligt stillet, alligevel har klaret det så godt – det er jo også, at der har været nogle fyrtårne i mit liv. Der har været nogle ansvarlige voksne - mine forældre, min hjælpelærer Lene, lærerne på Gyllling Efterskole og på HF Nørre Nissum - der ligesom kunne se: Kristian kan godt noget."
Kristians 3 gode råd
Kristian Bjerre giver disse råd til andre ordblinde studerende:
Vær åben om din ordblindhed
Hvis folk kender dig og ved, hvor du har brug for hjælp, vil de gerne hjælpe.
Sørg for, at du er 'digital uafhængig'
Digitale hjælpemidler gør dig uafhængig af læreren, og de bliver hele tiden bedre. Følg med og udnyt mulighederne.
Husk at slappe af
Du er på mentalt overarbejde, når du skal lære, så du har brug for pauser. Kristian maler (så godt, at han kan sælge billederne) og slapper ellers af på Facebook eller YouTube.
Skrevet af tidligere konsulent hos Vitec MV Bente Egelund Jensen.