Bag med Johanne og IntoWords

Bag med Johanne og IntoWords er et projekt, hvor vi sætter fokus på kreativitet og læse- og skriveteknologi. Tidligere bagedystdeltager Johanne Gormsen er ung og ordblind. Ordblindheden står ikke i vejen for hendes skaberlyst og kagedrømme – i stedet lader hun kreativiteten og ambitionerne fylde, når hun går i køkkenet.

Johanne Gormsen står i et køkken med en frisklavet jordbærtærte
Jeg mærker ikke min ordblindhed, når jeg bager

Johanne er i dag 18 år (pr. 2022) og fandt først ud af, at hun var ordblind som 11-årig. I mange år vidste hun godt, at der var noget galt, når hun læste. Inden hun fik hjælp af læse- og skriveteknologi, udviklede hun sine egne strategier, for at læse og skrive, f.eks. ved at lære sangtekster udenad, fordi hun ikke kunne følge med i teksterne undervejs, når der blev sunget i skolen.  

Det er helt almindeligt for personer med dysleksi at udvikle sådanne strategier, før ordblindheden bliver opdaget, og den rette støtte bliver tilbudt. Her fandt Johanne et frirum i det kreative. Sammen med Johanne hylder vi kreativiteten og læse- og skrivevenlighed til alle.

Det betaler sig at kæmpe 

Johanne blev ked af det, da hun fandt ud af, at hun var ordblind. Hun troede først, det var en voldsom sygdom. Hun frygtede at mærkatet "ordblind", ville stemple hende som unormal, fordi hun ikke kunne læse. Men det kan betale sig at kæmpe.

"Man skal altid blive ved. Man skal stadig kæmpe, for det man vil have. Man skal ikke tænke, at man ikke er god nok. Man skal arbejde 50%, måske nogle gange 100% mere end alle andre, men det er det værd i sidste ende. Man bliver virkelig glad for det, " siger Johanne, der ønsker at fremhæve styrkerne fremfor svaghederne ved at leve med læse- og skriveudfordringer. 

Vær kreativ med Johanne, når hun bager lækre muffins eller en frisk jordbærtærte. I videoerne kan du også høre mere om, hvordan hun har udfoldet sine kreative evner gennem bagning, og hvad ordblindhed har betydet for hende.

"Det er ikke alle, der ved, hvad de er kreative med. Det vidste jeg heller ikke selv. Jeg fandt ud af, at det var kage - men alle laver et eller andet," fortæller Johanne Gormsen i en af bagevideoerne.